Kvasac u službi lepote

07:08

Drage moje, u par prethodnih postova sam vam pisala o nekim proizvodima iz kuhinje koje možemo koristiti kao prirodne kozmetičke preparate koje ćemo sami napraviti. I u ovom postu vam pišem od jednom takvom proizvodu. Znate da je moje mišljenje da ne moramo baš uvek da kupujemo skupe kozmetiče preparate, nešto možemo i same da uradimo, a da se pritom i zabavimo. Ima li lepšeg osećaja nego kad svojim rukama napravite neku masku?
U ovom post pričamo o kvascu. Priznajem, možda vam na prvi pogled zvuči malo neobično i ne biste ni pomislile da može da se koristi u neke druge svhe sem za pravljenje testa, a on zapravo može da se koristi na toliko drugih načina za negu naše kose, noktiju, lica itd.
Kvasac čini grupa gljiva koja se prirodno javlja u vazduhu i na kori nekih vrsta voća - sadrži 16 amino kiselina, 14 minerala (kalcijum, magnezijum, kalijum, fosfor, cink, bakar...) i 17 vitamina (B1, B2, B6, B12...).
Navešću vam nekoliko načina kako da najbolje iskoristite sva pozitivna svojstva koja kvasac ima.

Za rešenje problema sa mitiserima i bubuljicama - Kvasac je bogat vitaminom B,čisti i osvežava kožu, smiruje upale, regeneriše suvu i oštećenu kožu. Pomešajte 3 kašike toplog mleka i jednu kockicu kvasca i mešajte dok ne dobijete kremastu masu. Nanesite masku na lice i vrat i sotavite da deluje 15 min, a nakon toga isperite prvo mlakom, a zatim haldnom vodom. Moguće je da će početi da se pojavljuju nove akne, ali to je znak da koža počinje da se čisti, pa nemojte brinuti. Za postizanje najboljih efekata, koristite ovu masku 2 puta nedeljno 2 meseca.




Za zdraviju kosu, bez opadanja - Znate da kosu gubimo svakodnevno i to je prirodna pojava jer kosa spada u tzv. rožne produkte i, na sreću, stalno se obnavlja novim rastom. Problem nastaje kada to opadanje postane intenzivnije zbog stresa, umora ili promene sezone. To znači da vašoj koži treba vitamin B8, a i njega ima u kvascu. Kvasac će, takođe, kosi dati i sjaj i vitalnost. Sipajte u posudu pola kesice suvog kvasca i 2-3 kašike tople vode. Ostavite 30 min, a zatim pomešajte. Nanesite masku na kosu koristeći četkicu, ali se potrudite da dopre do svih njenih delova, naročito do korena. Držite masku da deluje 30 min, a nakon toga temeljno isperite. Nakon korišćenja ove maske, kosa brže raste, postaje jača i otpornija, zaštićena je od pucanja, a i opadanje je u velikoj meri smanjeno.





Za jačanje noktiju - Kao i kosi, i noktima je potreban vitamin B, ali i kalcijum, jod, gvožđe, magnezijum, kojima je kvasac takođe bogat. Nokte kvacom možete tretirati tako što ćete koristiti istu masku kao i za lice koju ćete istrljati na nokte, ostaviti 10 min i isprati. Nokti će vam postati jači, brže će rasti, a skolonost ka listanju i pucanju će se smanjiti.


Da li ste znali za ove pozitivne strane kvaca i da li ste ga do sada koristili kao kozmetički preparat?

You Might Also Like

6 коментара

  1. Znala sam za ovo sve, ali sam prelijena mućkati sama. :D

    ОдговориИзбриши
  2. Znam za ove fore sa kvascem i moja mama ga stavlja na kosu. Ja nisam probala jer me mrzi i nekako mi je lakse da natrpam tonu proizvoda ( sto nije pohvalno) ali sta da radim :)

    ОдговориИзбриши
  3. Koristila sam dugo kvasac i to onaj u prahu pomešan sa mlekom kao masku za lice, a za kosu sam samo jednom probala i ne sećam se efekta. Moraću opet da probam :)

    ОдговориИзбриши
  4. Super recepti :) Ja ga koristim kao masku za kosu i odlican je.Pomesam kasicicu mleka sa kasicicom meda ili secera i u to dodam 20gr kvasca.Posle 20 min u tu smesu dodam i jedno jaje, pomesam i nanesem na vlaznu kosu na koju potom stavim kesu pa peskir.Drzim sat vremena i isperem.Kosa bude jako lepa, sjajna, mekana. :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam ga do sada koristila kao masku za kosu, ali ću morati da isprobam ovaj tvoj "recept". Hvala. :*

      Избриши